veilig slapen

informatie over een goed en veilig beddengoed

Een van de meest besproken babyartikelen is wel de matras. Wat is nou een goede en vooral veilige matras en welk beddengoed heb ik nodig?

Veel bedrijven willen zoveel mogelijk verkopen en raden vaak spullen aan die het meest opleveren. Ons doel is om jou datgene te laten kopen waar jij je prettig bij voelt en we willen graag eerlijk zijn! Daarom leggen wij hieronder uit waarom een voordelige matras net zo goed is als de hele dure zgn veel veiligere matrassen. Onze informatie komt via veiligheidNL en Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Het is helemaal niet zo moeilijk, een goede veilige matras moet voldoen aan het volgende;

  • hij moet goed passen, de standaard maat is 60×120 voor en ledikantje.
  • een afritsbare tijk kan uitgewassen worden en is dus hygiënisch.
  • de matras moet minimaal 10 cm dik zijn.
  • er zijn verschillende soorten vullingen, ze zijn allemaal prima
  • ventilerende tijk

Voor een wieg heb je een dunnere matras nodig. Echter veel wiegen hebben een apart model, eivormig of rechthoekig. Bij een nieuwe wieg heeft de fabrikant vaak een bijpassende standaard matras.

Wat is een aerosleep of airgosafe matras of topper ?

Deze matras of topper heeft een ventilerende tijk maar met een soort honingraad, danwel gaatjes. Men beweert dat door deze tijk de ventilatie nog beter is en zo wiegendood voorkomen kan worden. Dit is echter nooit bewezen. Wiegendood voorkom je nooit door een bepaalde soort tijk! Dit soort, vaak dure matrassen, is echt niet nodig. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit niet goed is. Maar als het om veiligheid gaat dan zijn de andere soorten matrassen prima en veel goedkoper!

Ook voor wiegen is er een ventilerende topper. Deze moet dan wel goed passen! Let dan ook goed op het model.

Nadeel van de aerosleep, airgosafe matras of topper

Vanwege de speciale tijk heb je ook speciale hoeslakens nodig voor deze matras. Wanneer je een normaal hoeslaken zou gebruiken ga je de “gaatjes” in de tijk afdekken en dus is het effect weg. Ook mag je nooit om deze reden een hydrofieldoek onder het hoofdje leggen.

De prijs ligt een stukje hoger dan die van een “gewone” matras.

Kruiken

Wat bij deze matrasjes ook niet mag is het gebruik van een ouderwetse heet waterkruik. Bij evt lekkage zal het hete water zich makkelijker verspreiden door de ventilatie gaatjes en kan het water makkelijk het kindje bereiken. Gebruik daarvoor een elektrische kruik. Maar let op! Een heet water kruik wordt veel warmer. Baby’s die zich moeilijk op temperatuur kunnen houden hebben veel meer baat bij een heet water kruik. Zorg daarom dat je naast een elektrische kruik ook een heet water kruik hebt, zeker in de winter.

 

Tip:  Gebruik een airgosafe of aerosleep topper i.p.v. een matras. Stel je kindje heeft een laag gewicht of kan om een andere reden zichzelf niet goed op temperatuur houden. Dan zul je ipv een electrische kruik de heetwater kruik moeten gebruiken. Een topper kun je dan makkelijk tijdelijk verwijderen en later weer gebruiken. Wanneer dit voorkomt dan moet je ook een katoenen hoeslaken gebruiken. Zorg dus altijd dat je minimaal 1 katoenen hoeslaken in huis hebt.

Wat kan ik doen tegen wiegendood?

Wiegendood voorkom je niet door een dure ventilerende matras te gebruiken. Leg je kindje altijd op de rug te slapen, dat is wel erg belangrijk. Daarnaast is de warmtestuwing van belang. Zorg voor een goede ventilatie op de babykamer, gebruik niet te warm beddengoed en zorg voor een gezonde leefomgeving. Roken in de buurt van je baby is gewoon slecht. Je kunt aan het nekje van je baby voelen of hij het (te) warm heeft! Het nekje moet lekker lauw aanvullen, niet zweterig of heet of te koud. Ook borstvoeding kan helpen bij het voorkomen van wiegendood.

Samenvattend

Een “gewone” standaard matras van het juiste formaat, afneembare tijk en minimaal 10 cm dik volstaat prima!

Een matras voorkomt geen wiegendood!

Tip van ons;

Als je zwanger bent wil je liever niets weten van wiegendood. Ja, het komt voor en het is verschrikkelijk, maar bedenk ook dat het percentage wiegendood erg laag is t.o.v. het aantal geboren kinderen. Laat je niet gek maken, denk logisch na, wees ontspannen in het uitzoeken van de uitzet.

Prijs:

Wij hanteren consumentenprijzen van de leverancier maar bij ons krijg je korting bij aankoop van meerdere stuks of een complete set.